Марина Кисьова де Хеус е основател и изпълнителен директор на Институт за изследвания на мира - Пловдив, фондация позната с инициативата Академия „Екатерина Каравелова“ и формата „ТЯ в…“. Марина се връща да живее в България през 2014 г.като преди това работи за екипа на президента на Международния наказателен съд в Хага и е член на Европейския младежки екип по застъпничество към Обединената мрежа на младите миротворци. Завършила е магистратура Международни мирни науки в Тринити Колидж Дъблин и специализира Превенция и резолюция на конфликти чрез контрол на въоръженията и разоръжаване към специалната програма на ОССЕ и Офиса на ООН по разоръжаване във Виена. Член е на консултативната работната група на МвНР по разработване на Национален план за действие относно жените, мира и сигурността. През 2019 г. е включена в класацията „40 до 40“ на Дарик радио. През 2018 г. Марина е поканена да се включи в работната група на Юромед Райтс, посветена на правата на жените и обединяваща организации от Близкия изток, Северна Африка и Европа.

Марина е и един от участниците в първото издание на Инициативата. Какво я мотивира да участва и как участието подпомага нейната работа, четете в следващите редове.

Разкажи ни за себе си и за твоята работа? Как твоята организация прави света по-добър?

Академия „Екатерина Каравелова“ е инициатива, която създадох през 2017, защото много силно вярвам, че България има нужда от повече уверени в способностите си жени, които да се грижат да има баланс в обществото и са отговорни към опазването на мира и природата. В Академия „Екатерина Каравелова“  сме се посветили на сформирането на общности, където всяка жена може да намери подкрепа и вдъхновение. Създадохме формата на социалното събитие „ТЯ в…“™ и организираме различни обучения, с които момичетата и жените стават по-уверени в способностите си, да изразяват мнението си, да преследват целите си и да адресират проблемите на техните общности. През 2019 г. дадохме начало и на програма за личностно развитие за момичета и млади жени, разработена от български екип и съобразена изцяло с нашия роден контекст и нужди.

Какво стои зад формата на социално събитие „ТЯ в…”?

Идеята се роди на едно обучение на Академия „Екатерина Каравелова“ през май 2018 г. Заедно с две от участничките в обучението Елена Лулчева и Кирина Бойкова решихме да организираме събитие, което да даде възможност на две жени, които не са известни и живеят в Пловдив да разкажат за препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигали. Липсваха ни примери на женски ролеви модели, които ни показват един по-интелигентен свят. Нарекохме събитието „ТЯ в Пловдив“, а събирането се оказа толкова емоционално и въздействащо, че започна да се случва всеки месец давайки дума всеки път на различни жени да говорят. Сега „ТЯ в…“ обединява над 20 доброволеца, които организират ТЯ във Варна, ТЯ в Габрово, ТЯ във Велико Търново и ТЯ в Сандански. До момента сме организирали 43 събития на които са говорили 85 жени. От една малка инициатива, „ТЯ в…“ вече е ТЯ в България и се превръща в женско движение, водено от ценности като любов и баланс.

Tya-v-Plovdiv.JPG

Защо реши да участваш в Инициативата?

Създадената от мен инициатива се разрасна изключително бързо и се нуждаех от знания за това как се управлява фондация. Когато видях новината за Инициативата веднага кандидатствах, защото търсех програма, която да подхожда през принципите на активното гражданство и демокрацията.

С какви очаквания се записа за участие и оправдаха ли се те?

Очаквах да се запозная с много интересни хора, които също като мен вярват, че си струва да се инвестира и работи за социална промяна в България. Оправдаха се!

Какво ти се случи в рамките на този проект?

Участвах в няколко-дневен форум в София, на който се запознах с хора от цялата страна, които работят по много и различни теми и съм много впечатлена от дейността им. Друго е когато знаеш, че има още някой, който среща същите трудности като теб и на когото да разчиташ да обедините усилия за намиране на решения базирани на споделения ни опит.

Кое е най-полезното за теб от Инициативата?

Лектори в Инициативата са знакови лица и експерти.  Беше ми много полезно да чуя техните истории и научени уроци. Темата за комуникацията с медии и журналисти за мен беше много важна и полезна.

Участието ти в Инициативата подобри ли по някакъв начин работата ти?

Все още е рано да кажа, защото програмата продължава и предстоят още обучения, но вече използвам инструментите, които някои от експертите споделиха.

chast-ot-ekipa-na-TYa-v-Madara.JPG

Какви са целите ти, за какво мечтаеш?

През тази година благодарение на финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България ще организираме 5 обучения за нови доброволци и така ще сформираме 5 нови екипа, които ще организират „ТЯ в…”™  в градовете Плевен, Ловеч, Видин, Монтана и Враца.  Ще съставим и издадем подробен и красив наръчник, посветен на това да се организира социалното събитие „ТЯ в….”™ и в моя град”. В личен план в момента мечтая най-вече за спокойствие и време за дълги планински преходи. Mечтая за повече смелост и благородство в България.

Снимки: „Виолета Апостолова-Лети за Академия „Екатерина Каравелова“

Свързани статии