Тихомир Георгиев, участник от Инициативата, проект работещ за следващото поколение граждански лидери, финансиран от Фонд Активни граждани на ЕИП,сподели с нас историята на Фондация „Смокиня“, която създава заедно с няколко свои приятели. Както целият граждански сектор, така и екипът им в момента организират полезни онлайн активности, в очакване кризата с Covid-19 да отмине възможно най-скоро.

Как една организация за доброволчество по Еразъм+ намира начин да работи пълноценно и в условията на пандемия, четете в следващите редове. 

Фондация „Смокиня“ се роди след приблизително 3 години (2013-2016 г.) доброволни усилия за популяризиране на образователна и доброволческа мобилност в рамките на програма Младежта в действие и Еразъм+.През 2016 г., трима приятели от студенстките години и алумни на AIESEC, решихме да надградим и разширим обсега и въздействието на дейността и учредихме Фондация „Смокиня“.

smokinya_foundation_tihomir-georgiev-and-the-team_002.jpg

Фондацията използва евристичен подход – метод за овластяване на човек да открие или научи нещо за себе си – експериментално или учене чрез преживяване.

През последните години оформихме екип от младежки работници, обучители и доброволци. През 2018 г. започнахме да приемаме доброволци дългосрочно по програма Еразъм+ и Европейската доброволческа служба (EVS).

През 2019 г. проведохме 3 обучителни курса по теми: 1). Предприемачество, креативност и устойчивост; 2). Комуникационни и коучинг умения за младежки работници; 3). Медийна грамотност за създаването на кратки видео клипове за популяризиране на дейностите на младежки организации и социални предприятия.

Освен това проведохме един младежки обмен на тема „Дом и принадлежност в съвременния свят на глобализация и мобилност“.

Искаме да създадем международен обучителен и доброволчески център, който да бъде място за развитие на младежи под менторството на опитни професионалисти от „Смокиня“ и от други местни и международни партньори.

Подпомагаме младежи да създадат свои проекти от идеите, които имат, а също и консултираме организации как да подобрят дизайна, писането и изпълнението на проектите им в младежката сфера. Партнираме си с над 25 организации от ЕС и други страни.

В последните два месеца имаме разгръщане и трансформация – от център в гр. София, решихме да се насочим към гр. Пловдив. Появата на пандемията ни изненада, но ние се оказахме подготвени да дигитализираме дейността си. Винаги сме ползвали различни инструменти, платформи и апликации за дистанционна комуникация, сътрудничество и работа.

По време на кризата реализираме няколко основни събития. На 25 април 2020 година празнувахме рожден ден, като организирахме Ден на отворените онлайн врати. През нашия сайт дадохме възможност на всеки, който се интересува от Фондацията, да ни зададе въпроси през нашия сайт.

smokinya_foundation_tihomir-georgiev-and-the-team_001.jpg

Щастливи сме да споделим, че започна онлайн курс по славянски езици, воден от нашата доброволка от Украйна- Радостина.

Освен това набираме и кандидати, които да се включат в доброволчески проект в Атина за 12 месеца– съвместени са ИТ умения и подпомагане на уязвими групи.

Благодарни сме,че сме част от Инициативата и че в тези трудни времена, в които се намираме, можем да си оказваме взаимна подкрепа, особено в дни на изпитание!