Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкият финансов механизъм публикува на своя официален сайт поредица от разкази "Истории на надеждата", породили се от кризата с Covid-19. Един от участниците на Инициативата – Лили Драгоева, попадна в списъка с добрите примери. Лили е ръководител на организация Bilitis - най-старата ЛГБТИ организация в България. Тя споделя как с екипа й са успели да се справят с последствията от кризата и дори да обединят общността си повече от преди.

Представяме Ви преведен и адаптиран на български вдъхновяващия разказ за Билитис за това как от всяка ситуация е възможно да извлечем добри ползи. Оригиналът на статията можете да намерите ТУК.

"Как карантината направи ЛГБТИ обществото в България по-обединено виртуално?

Подобно на много други страни, България обяви извънредно положение, за да се бори с пандемията от коронавирус и да ограничи разпространението му. Това очаквано имаше своите последствия. Наред със здравната криза и нейните опустошителни последици, COVID-19 засегна много организации на гражданското общество, които изведнъж се оказаха далеч от общностите, които представляват и защитават.

Bilitis, най-старата ЛГБТИ организация в България, успя да предвиди навреме, че кризата Covid-19 не трябва да ограничава срещите с хора изцяло. Организацията ръковори проект Rainbow Hub, подкрепен от грантовете на ЕИП, и се фокусира главно върху мобилизирането на LGBTI общността и изграждането на нейния капацитет чрез специализирани групи за заимопомощ.

Заради кризата се налага да отменят всички физически дейности в Общностения център на Rainbow Hub. Те разбират, че за да се възползват разумно от ситуацията и да запазят проекта и общността си, трябва да дигитализират своята работа. В резултат започват да поддържат общността си виртуално, с което достигнат дори повече хора от обикновено, като запазват надеждата жива.

_RGG3352.jpg

За Bilitis кризата означава невъзможност за физически срещи с техните групи, с цел да се избегне разпространението на вируса. „Защитата на здравето на всички, с които работим, и техните близки е абсолютен приоритет за нас, така че в рамките на деня отменихме всички наши срещи и събития в общността“, обяснява Лили Драгоева, ръководител на проекта Rainbow Hub.

Преди кризата се срещат редовно в общностния център на Rainbow Hub в София. След като социалната дистанцираност става факт, те трябва да намерят друг начин за обединяване на групите - без да се срещат лично. И както се казва, там, където има воля, винаги има начин - дори и да е виртуален.

 „Отмяната на физическите срещи не означаваше, че няма да бъдем там за нашата общност! Вярваме, че в трудни моменти е още по-важно да се подкрепяме, затова преоткриваме нови начини да се срещнем. “, споделя Лили Драгоева.

Когато една врата се затвори, се отваря друга

Използвайки телефони, лаптопи и виртуални зали за срещи, работните групи на проекта Rainbow Hub успяват да се срещнат отново - по безопасен начин. Осемте групи, обхванати от проекта, като младежка група BraveLab LGBTI, групата от жени LBTQ QueerFemme и групата за хора с транс и интерсекс T.I.A, намериха нов дом онлайн. По този начин те станаха и много по-достъпни.

 „Ако не беше извънредното положение, не бихме били толкова достъпни за много хора от LGBTI общността.“ Лили Драгоева.

Скоро след дегитализирането, Bilitis забеляза положителна промяна. Към сесиите на работните групи се присъединяват нови участници, живеещи в населени места извън столицата. „Много хора, които не можеха да се присъединят към нашите срещи, защото живеят в други градове или в чужбина, изведнъж станаха редовни посетители“, казва Лили. Това е толкова положителна тенденция, че организацията решава да поддържа своите онлайн дейности - дори след премахването на блокирането.

Правилната подкрепа в точния момент

Коронавирусът има своите финансови, социални и не на последно място емоционални последици за много от нас. Извънредното положение ни засегна по безпрецедентни начини – промени се начина, по който  живеем, работим, взаимодействаме и се свързваме един с друг. Стресът, тревожността и депресията са само част от вредните въздействия върху здравето, които кризата оказа върху хората.

Проектът Rainbow Hub има за цел да подкрепи LGBTI хората в моменти на трудност, затова Билитис организира серия от безплатни онлайн срещи за психологическа подкрепа за членовете на осемте групи за самоподкрепа - и за всеки, който се нуждае от нея. Сесиите, наречени #WithCareToMe, се водят от опитен психолог и психотерапевт и обхващат теми, вариращи от адаптиране към промяна до управление на страхове, тревоги и грижи за себе си по време на изолацията. Всички теми се избират от самите участници чрез каналите на социалните медии на организацията. „По този начин гарантираме, че сме максимално полезни и сме в състояние да отговорим адекватно на нуждите на общността“, обяснява Лили."

20191218_200011.jpg