Серия менторски срещи между специалисти от различни сфери на неправителствения сектор и участниците от Инициативата стартираха от януари месец 2021 г. Младите лидери вече задават своите въпроси и получават ценни съвети от изявени практици в областта на обществената дейност.

В поредица от публикации ще споделим извадки от обратната връзка, която получаваме от участниците, дали предварително своето съгласие историите им да бъдат споделяни публично. Започваме с Юлия Раданова от Института по медиация и управление на спорове, която вече се срещна с Биляна Гяурова-Вегерседер – един от учредителите на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) и директор на Института.

Юлия и Биляна успяха в рамките на месец да проведат три работни срещи - две индивидуални и една среща - участие в разширения управителен съвет на Националната асоциация на медиаторите (НАМ).

В диалогичен процес на работа двете разгледаха редица въпроси, свързани с развитието на медиацията и регулирането на ролята на медиатора като професия. Като част от това бе обсъдено представянето на книгата на Юлия  "Медиацията в брачните отношения" и бе организирано събитие, което ще се реализира през септември 2021 г. 

Менторът ревизира статията "Гражданската отговорност на медиатора за вреди, възникнали в резултат на процедурата", и бяха коментирани възможностите за нейното публикуване в периодичните академични списания. Същевременно бе обсъдена и приетата от съдийската колегия на ВСС Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела в съдилищата и как това би се отразило на дейността на медиаторите в страната.

В резултат на проведените сесии по менторство бе организирано професионално представяне на книгата на менторирания сред професионалната медиаторска общност и бе изготвена професионална ревизия на статията, посветена на отговорността на медиатора за вредите, произтичащи от процедурата по медиация.

Менторството постави основата на сътрудничество между Биляна и Юлия и засили участието на представлявания Институт по медиация и управление на спорове в НАМ.

Срещите са част от проект „Инициативата за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери" на Фондация „Работилница за гражданки инициативи“ (ФРГИ). Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.