Мария Йорданова е щастливо омъжена жена и майка на две деца – София на 9 г. и Самуил на 6 г. По образование Мария е Специален педагог - магистър "Социална работа" и магистър „Предучилищна и начална училищна педагогика“ /ПНУП/. Тя дълги години работи като специалист в областта на уврежданията, изграждайки си стабилна кариера и опит.

През 2016 година обаче по-малкият й син Сами се ражда с диагнозата - Детска Церебрална Парализа (ДЦП). Този неочакван обрат в живота й представлява огромно предизвикателство, въпреки натрупания й професионален опит.

Когато разбира за диагнозата на сина си, Мария търси група или общност, с която да се идентифицира и сподели своите преживявания. Това се оказва по-трудно, отколкото очаква. Решава сама да изгради общност от родители, с които да си помагат взаимно. Така през 2020 година се ражда Фондация "За децата с церебрална парализа“, подкрепяща деца с това увреждане и техните семейства.

Сблъсквайки се с различни трудности, Мария осъзнава, че управлението на неправителствена организация изисква специфични професионални умения, които липсват при нея. Търсейки възможности за усъвършенстване, се включва в обучението на проект „Инициативата“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, където намира подкрепа и вдъхновение.

С участието си в "Инициативата", Мария намира втори живот. В силно мотивираща обстановка, тя създава връзки с други успешни хора от сектора на неправителствените организации, които не само й предоставят знания, но и подсилват нейната увереност в собствените й качества.

Като естествено продължение на дейността на Фондацията, следващата идея на Мария е да създаде място, предназначено за психическа и физическа подкрепа на майки на деца с увреждания. Това място трябва да предоставя не само спокойствие и закрила, но и да даде свобода на майките да обърнат внимание и на себе си. Концепцията за „Мястото на мама“ среща подкрепата на Столична община и община Оборище в София, които предоставят безвъзмездно общинско помещение за реализиране на идеите на Мария. За ремонта и подготовката на мястото се отзовават фирми и частни дарители, които вярват в нейната кауза. Запознайте се с историята на Мария във видеото по-долу.

Проект „Инициатива за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери“ (Инициативата) се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България, в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Основната цел на проекта е изграждане на знания, умения и създаване на възможности за предаване на опит на млади лидери на граждански организации. Проектът се изпълнява от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.