Павел Кунчев, съосновател на Fine Acts се срещна с директора на Фондация „Билитис“ и участник в Инициативата, Лили Драгоева.

Трите срещи между тях двамата са част от менторската програма на Инициативата, в която експерти от различни сфери на неправителствения сектор се срещат с участници от Инициативата и отговарят на техни въпроси, свързани с работата в областта на обществената дейност.

В поредица от публикации споделяме извадки от обратната връзка за срещите, която получаваме от участниците, дали предварително своето съгласие историите им да бъдат споделяни публично. Ето какво каза Лили след срещите си с Павел:

„С Павел проведохме три онлайн срещи в платформата Zoom, а през останалото време поддържахме имейл комуникация и комуникация със средставата на социалните мрежи. Работихме в много приятелска и неформална атмосфера, като още в началото се разбрахме да се фокусираме върху реални казуси от моята работа, както и споделяне на практически полезни съвети. В рамките на общата ни работа, Павел сподели много от своя богат опит в управление на хора и някои от идеите успях да изпробвам в своята работа в рамките на менторската програма.

Основно работихме по темата за мениджмънт на екип - управление на екип, разлики между управление на доброволци и платен екип, privacy/security, дигитално управление на системи. Набелязвахме проблемни въпроси и дискутирахме реални казуси, с които се сблъсквам в ежедневната ми работа, включително делегиране на задачи, управление на времето (собствено и разпределение на задачите в екипа), управление на доброволци, мотивация на членове на екипа, напускане на служител. Голяма част от темите, които обсъдихме, бяха породени от текущи предизвикателства, които имам в работата си.

Бих казала, че процесът беше много полезен, именно поради практическият характер на работата ни. Изпробвах някои конкретни предложения за подобряване на ефективността на работата в екипа: промяна на начина на провеждане на срещите на екипа; въвеждане на максимално допустим от законодателството изпитателен срок в трудовите договори, въвеждане на времеви лимит за участие в онлайн срещи на седмица и други. Също, когато имахме нужда от про-боно дизайнер, който да освежи логото на Билитис, Павел ме свърза с няколко дизайнера, с които работи. Освен това, в резултат на общата ни работа разполагам с набор от полезни четива по темата за управление на екипи.“

Срещите са част от проект „Инициативата за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери" на Фондация „Работилница за гражданки инициативи“ (ФРГИ). Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.