Статията е споделена от новинарския сайт Actualno.com.

Смолян си има момче, което го разкрасява и вдъхновява – с неизменна усмивка, невероятно желание, ентусиазъм и стремеж.   Валентин Кехайов вече е 30-годишен, семеен, има си две прекрасни деца. С второто се сдобил едва преди седмица и е невероятно щастлив. Но самият той е роден да носи щастие на другите. Прави го по интуиция, от сърце. Всячески се стреми да допринесе радост и на общността, в която живее. Завършил туризъм във Варненския икономически университет преди няколко години. Връща се в родния му град Смолян, но вижда среда, която не му харесва. И решава да остави свой отпечатък върху нея. Затова ние решихме да разкажем за него в рубриката ни "Добро за споделяне".

Валентин Кехайов винаги се стреми да променя средата, в която живее.  

По природа активен, деен, инициативен, неуморим. Винаги се опитвал да променя средата, в която живее, да даде добър пример на околните. Разсъждавал, че има избор - или Смолян да го промени, или той да промени Смолян. Решил да е второто. Другата алтернатива не била за него. От там създава неформална младежка група. След това тя се разраства като движение "Млади изследователи за младежко развитие" (МИМР), което започва да работи по програмата "Еразъм+". Така младежите получават възможности да пътуват много по чужбина и да обменят опит. Обикаляйки из цяла Европа, той вижда неща, за които си казва: "Това може и в Смолян да стане. Какъв е проблемът!?". И започва. Въвлича след себе си десетки младежи. От началото на този месец например са се заели да облагородят единствения подлез в областния град, който се намира до кръстовището със светофари в кв. Райково. През него би следвало да минават жителите на квартала и учениците от художествената и математическата гимназия.

Почистването на подлеза отнема дни упорит труд, но той вече се възнаграждава Съоръжението от години обаче тъне в забрава. Превърнало се едва ли не в градска тоалетна – мръсно, тъмно, отблъскващо. Хората го заобикалят и с риск за себе си пресичат кръстовището. Младите изследователи решават да променят това. Събират се всички и започват да чистят – дни наред, с препарати, с шпатули, лопати, маркучи, парцали, бормашини, метли. Измиват го, почистват паяжини и всякакви мръсотии в подлеза и помещенията към него.

Прочетете целия материал на следния линк: https://bit.ly/3oeU6xb 

Проект „Инициативата за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери" на Фондация „Работилница за гражданки инициативи“ (ФРГИ) се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.