В края на миналата година участниците от първото издание на Инициативата учредиха Алумни клуб, в който да споделят опит и знания, да обменят идеи и да стартират съвместни проекти. Всеки месец участниците се събират на обща виртуална среща в Zoom, а един от тях, по своя инициатива, представя тема, която го вълнува и смята, че ще бъде полезна за останалите участници. 

В първата среща през февруари Лили Драгоева, Изпълнителен директор на фондация "Билитис," представи "Анти-джендър наративи". С тази тема тя обърна внимание на това какво всъщност значи "джендър". Отговори на важни въпроси, като: какви са анти-джендър посланията, които завладяха общественото съзнание в последните години; откъде се появиха и защо толкова бързо станаха част от народопсихологията ни; уникално ли е това явление или България е поредната страна, в която се повтаря отработен сценарий; Кой стои зад истерията и кой я финансира; как можем да противодействаме?

JhsAdz1.png

Радослава Славкова от екологичното сдружение "За земята" говори по темата "Що е то въглероден, климатичен и екологичен отпечатък?" и по-конкретно в контекста на планетарните границите на Земята, на подхода от люлка до люлка / оценка на жизнения цикъл. Показа примерни калкулатори за изчисляване на собствения ни въглероден отпечатък и уточни какво да имаме предвид при избор на по-екологични алтернативи.

vugleroden_otpechatak.jpg

През месец май Глория Филипова отново от "Билитис" представи Наръчник за работа с младежи, който въвежда иновативна методология за справяне със стереотипите и омразата чрез театър и разиграване на етюди. Методология, особено полезна на всеки, който работи с младежи или в правозащитната сфера като цяло.

naruchnik.png

През юни Александър Миланов от Националната пациентска организация ще обърне внимание на важността от разказване на истории и как да привличаме подкрепа чрез разказване на грабващи истории.

Проект „Инициативата за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери" на Фондация „Работилница за гражданки инициативи“ (ФРГИ) се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.