Серия от менторски срещи се проведоха между директора на Фондация „Екообщност“ – Любомира Колчева и Валентин Кехайов, председател на младежката неправителствена организация „Млади изследователи за младежко развитие“ (МИМР). Срещите са част от менторската програма на Инициативата, в която експерти от различни сфери на неправителствения сектор се срещат с участници от Инициативата и отговарят на техни въпроси, свързани с работата в областта на обществената дейност.

В поредица от публикации споделяме извадки от обратната връзка, която получаваме от участниците, дали предварително своето съгласие историите им да бъдат споделяни публично. Ето какво каза Валентин след срещите си с Любомира:

„За четирите ни срещи с Любомира Колчева, ние успяхме да покрием широка палитра от теми, като:

● Осигуряване консултации на темите активно гражданство, защита на правата на човек, разписване на проекти, Еразъм+ и Европейски корпус за солидарност, предприемачество.
● Насърчаване на неформалното образование и обучение;
● Насърчаване на заетостта и подкрепата за млади хора, които не учат, не работят и не се обучават (NEETs);
● Насърчаване на ангажираността, участието и овластяването на младите хора;
● Развитие и утвърждаване на младежката работа в национален мащаб;
● Свързаност, толерантност и европейска принадлежност;
● Насърчаване на здравословен и природощадящ начин на живот;
● Насърчаване на културата и творчеството сред младите.

Срещите с моя ментор ми помагнаха да си сверя часовника, да намеря по-добрите пътища в грижите за съхраняването и подобряването на заобикалящата ни среда като наш дом. Процесите на участие, начините на говорене и постигане на промяната около и в самите нас като хора и общество са невероятно предизвикателство и може да го постигнем единствено заедно и в партньорство с органзиации от цялата страна. Благодаря за предоставения шанс и се надявам да продължим да градим заедно бъдещето на общността и занапред."

Срещите са част от проект „Инициативата за изграждане на бъдещо поколение граждански лидери" на Фондация „Работилница за гражданки инициативи“ (ФРГИ). Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014–2021 г., финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.