Днес Ви срещаме с друг участник на Инициатива, проект работещ за следващото поколение граждански лидери, финансиран от Фонд Активни граждани на ЕИП. Лилия Драгоева е изпълнителен директор на фондация Билитис – най-старата действаща ЛГБТИ организация в България. Политолог и социолог по образование, Лили има над 15-годишен опит в сферата на младежката работа и доброволчеството.

"Работата ни в Билитис е много човешка – работим за защита на човешките права с хора и за хора. Ежедневното ни общуване с ЛГБТИ общността е най-основното ни занимание и да си призная, е истински зареждащо! В момента имаме четири активни групи за взаимопомощ, които се срещат минимум по два пъти в месеца – младежката група BraveLab за хора между 14 и 29 години, групата на ЛБТ жени QueerFemme, групата на транс, интерсекс и техните съмишленици T.I.A. и на бисексуални хора BInonymous, а допреди началото на извънредното положение, всеки ден се срещахме с хора от общността в общностния център Rainbow Hub, който ни служи и като офис. 

Уви, след 13 март се наложи да въведем някои промени в дейностите си. Разбира се, опазването на здравето на всички, с които работим, и техните близки е абсолютен приоритет за нас, затова от още в рамките на деня отменихме всички наши събития, както и всички събития в Rainbow Hub. 

Отмяната на срещите на живо обаче съвсем не означава, че не сме тук за общността! Вярваме, че в трудни моменти е още по-важно да се подкрепяме, затова преоткриваме нови начини да се срещаме. Ето защо създадохме специална страничка на нашия уебсайт, на която качваме актуална информация за всичките ни дейности, които реализираме в момента. Повечето ни събития се провеждат онлайн, включително и всички групи за взаимопомощ. Разбира се, разликата между това да споделяме едно пространство и да се срещаме през екраните на телефоните и лаптопите си е огромна! Но още в първите няколко срещи установихме и нещо изключително положително – много хора, които не можеха да се включват в срещите ни, защото живеят в други градове или в чужбина, изведнъж станаха редовни посетители! Толкова ни хареса най-накрая да излезем от границите на София, че решихме да запазим виртуалните срещи и понякога да ги правим онлайн дори и след края на забраната за събиране на групи от хора! Парадоксално е, но ако не бяхме попаднали в тази извънредна ситуация, едва ли щяхме да бъдем толкова достъпни за немалко хора от ЛГБТИ общността. 

Неминуемо обаче, извънредната ситуация оказва негативно въздействие на всекидневието ни, което може да предизвика допълнителен стрес, тревожност, депресия или други трудности. И тъй като мисията ни е да работим в подкрепа на ЛГБТИ хората, с цел да адресираме тези предизвикателства, стартирахме поредица от безплатни онлайн срещи за психологическа подкрепа за всички хора от общността, които нарекохме #сГрижаЗаМен. Срещите се водят от опитен психолог и психотерапевт, и досега проведохме седем срещи. Темите, които засягаме, са разнообразни (от това как да се адаптираме към бързо случващите се промени, през това как да овладяваме своите страхове и тревожности до това как да се грижим за физическото си тяло по време на карантината) и се избират от участниците в тях и от хората, които следят Билитис в социалните мрежи. Така гарантираме, че сме максимално полезни и съумяваме да отговорим адекватно на нуждите на общността. 

Освен групите за психологическа подкрепа, оказваме и помощ на хора, които са в критично състояние. Случаите на сигнали на млади хора, които поради изолацията са заключени вкъщи с неподкрепящи родители и роднини, които говорят за самонараняване и самоубийство, нарасна изключително много. Ще ви разкажа за Мая, тъй като Мая има нужда от подкрепа и всеки би могъл да се включи в нашата кампания. Мая е транс момиче, което от месеци не може да намери работа, тъй като омразата към транс хората в родния ѝ град се оказва непреодолима пречка. Ето защо първото, с което искаме да ѝ помогнем, е намирането на сигурна работа в гр. Русе. Едновременно с това обаче, липсата на работа логично води до липса на доход за Мая, и след по-малко от две седмици тя ще изгуби квартирата си. С цел да я подкрепим и да ѝ дадем още време, в което да намери работа, стартирахме кампания за набиране на средства за наем на квартира и храна за Мая. На този линк можете да научите за начините, по които да а подкрепите. 

Последното, за което искам да споделя, е много вълнуващ проект, от който и Билитис е част и който стартира буквално преди броени дни. Става дума за българското издание на U-Report – глобалната младежка мрежа, координирана от УНИЦЕФ, в която всеки на възраст между 14 и 29 години може да даде мнението си по различни теми и да получава ценна информация. Всички младежи могат да разберат повече за U-Report и как да се присъединят на специалната страница във Фейсбук. 

И така, това е част от отговора ни в Билитис на сложната ситуация, в която се намираме напоследък. Вярваме, че всичко ще бъде наред и ще излезем от кризата по-сплотени и по-добри! А ако искате да получавате ежемесечни новини, интересно съдържание, информация за събития и възможности за доброволчество, можете да се абонирате за нашия бюлетин."